Klucz do polskiej spiżarni - to zaszczytne wyróżnienie Kapituła Krajowa Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznaje ludziom, którzy pielęgnują i promują dziedzictwo kulinarne swoich regionów, wspierają wytwórców produktów tradycyjnych i lokalnych. W tym roku zostało przyznanych 10 Kluczy do polskiej spiżarni. Pomiędzy osobami, które otrzymały te prestiżowe wyróżnienie znalazła się mieszkanka Gminy Rzepiin - Pani Grażyna Dereń z Lubiechni Wielkiej.
Pani Grażyna wprowadziła na Listę Produktów tradycyjnych:schab tradycyjny słubicki, chleb domowy na zakwasie, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, nalewkę z owoców derenia. Publikuje w prasie rolniczej i realizuje filmy o regionalnym produkcie Ziemi Lubuskiej. W swoim gospodarstwie prowadzi warsztaty kulinarne dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z powiatu słubickiego.